Blog

ÁSZF – Kell nekem?

ÁSZF – Kell nekem?

Vonatkozik-e vállakozásomra a fogyasztóvédelmi jog? Egyáltalán ki számít fogyasztónak?

Az uniós fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak minden olyan vállalkozásra, amely terméket, szolgáltatást vagy online tartalmakat kínál vásárlóinak. Talán nem így gondolunk rá, de minden egyes értékesítéssel szerződést kötünk a tőlünk vásárlóval. Ez a szerződés lehet egyedi vagy általános.

Egy kereskedő általános, azaz minden vásárlóra vonatkozó szerződése az úgynevezett Általános Szerződési Feltételek, röviden ÁSZF.

A fogyasztóvédelmi jogszabályokat minden vállalkozásnak be kell tartania, ezektől eltérni a fogyasztó hátrányára nem lehet és ezekről a jogokról a fogyasztó érvényesen nem mondhat le.

Ha az egyedi szerződés vagy az ÁSZF ilyet tartalmaz, akkor ez a kitétel vagy akár az egész szerződés érvénytelen lehet.

Minden vásárló fogyasztónak számít? Nem. A fogyasztó olyan természetes személy, aki a megvásárolt terméket vagy szolgáltatást, nem üzleti, hanem csak személyes célra használ majd fel.

Tehát a fogyasztó csak természetes személy (egyszerűbben mondva: magánszemély) lehet. Jogi személyek, azaz társaságok vagy egyesületek, nem minősülnek fogyasztónak.

Egyes EU-tagállamban a természetes és a jogi személyek hasonló szintű védelmet élveznek, mivel a fogyasztókat védő szabályok némelyikét kiterjesztették a vállalkozásokra is. Magyarországon egyedül a békéltető testületi eljárás megindítására jogosultak a természetes személyeken kívüli más jogi személyek. Néhány országban az adószám használata mutatja, hogy a vásárló fogyasztóként jár-e el vagy sem.

Joggal kérdezhetjük, hogy mi a helyzet akkor, ha valaki személyes és üzleti felhasználásra is vásárolja az adott terméket vagy szolgáltatást. Alkalmazandó-e a fogyasztóvédelmi jog olyan helyzetekben, ahol az adásvételi vagy szolgáltatási szerződésnek személyes és üzleti vetülete is van?

Ezt “kettős célú szerződésnek” hívják: az áru vagy szolgáltatás kettős célt szolgál. Ilyen esetekben annak eldöntésére, hogy a fogyasztóvédelmi jog alkalmazandó-e, ellenőrizni kell az adott szerződés elsődleges célját. Erre már azonban panasz esetén valószínűleg a békéltető testületi eljárásban fog sor kerülni.

Apropó, neked van már ÁSZF-ed? Ha nincs még, a Paragrapherrel könnyen, gyorsan, a vállalkozásod igényeire szabva készítheted el és tarthatod naprakészen itt – kerüld el a fogyasztóvédelmi büntit, már napi 1 kávé áráért!

Foglaljuk össze a fentebb írtakat!

Amennyiben a vásárlónk üzleti ügyfélként, azaz adószámát megadva vásárolt, rá általánosságban véve a fogyasztóvédelmi szabályok nem vonatkoznak. Hogy eladóként hogyan reagálunk, az már tőlünk függ – de vállalkozásként minden esetben fontos, hogy a vásárló elégedetten távozzon.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak.

Miért ne koppintsd le mások ÁSZF-jét?

Miért ne koppintsd le más vállalkozás ÁSZF-jét?   Mivel az Európai Unió (EU) területén a jogharmonizáció következtében minden egyes vállalkozóra […]

Tovább a cikkhez

Értékesítési kisokos – 1. rész

Értékesítési kisokos – 1. rész A jogalkató fontosnak ítélte, hogy a fogyasztó alapos tájékoztatást kapjon mielőtt vásárlási döntését meghozza. De […]

Tovább a cikkhez