GYIK

Az alábbiakban megtalálod a leggyakoribb kérdésekre a választ. A kérdések között tematikusan keresgélhetsz. Ha mégse találod kérdésedre a választ, írj nekünk az info@paragrapher.hu email címre!

ÁSZF és adatvédelem

Szükségem van egyáltalán ÁSZF-re és adatkezelési tájékoztatóra?

 • Vannak termékeid, szolgáltatásaid, amelyeket akár közvetve, akár közvetlenül értékesítesz az internet segítségével?
 • Kapcsolatba léphetnek veled a potenciális vevők, ügyfelek?
 • Van a vállalkozásodnak e-mail címe, telefonszáma, amelyeken keresztül elérhetnek téged?
 • Skype-on, videochaten keresztül is tartasz konzultációt, ülést, tanácsadást?
 • Személyesen fogadod az ügyfeleidet?
 • Használod a közösségi médiát?
 • Ismered az ügyfeleid nevét, lakcímét, telefonszámát, születési adatait?
 • Vannak információid az egészségi állapotukról, a családjukról, az esetleges káros szenvedélyeikről?
 • Megosztják veled a vallásukkal, politikai nézeteikkel, a világnézeti meggyőződésükkel kapcsolatos információkat?
 • Birtokodban vannak a betegségükre vagy vagyoni helyzetükre vonatkozó információk?

Ha a kérdések közül akárcsak egyre is igen választ adtál, akkor bizony adatkezelő vagy. Ha pedig – magánszemélyek, úgynevezett fogyasztók részére – terméket értékesítesz vagy szolgáltatást nyújtasz, Általános Szerződési Feltételekre is szükséged lesz.

Miért kellene nekem ezekkel törődni? Csak plusz kiadás!

Az ÁSZF és az adatkezelési tájékoztató biztosítása jogszabályon alapuló kötelességed. Amennyiben pedig ezen kötelezettségednek nem teszel eleget, a bírságkiszabást kockáztatod. 

A szolgáltatásunk csupán pár tízezer forintba kerülnek.

Cserébe egy, illetve két évre hátradőlhetsz. Nyugalmat kapsz, biztonságot, a biztos tudatot, hogy ha ellenőrizne is a hatóság, az ÁSZF-ed és az adatkezelési tájékoztatód rendben lesz.

Mit gondolsz, megéri kockáztatni a bírságot?

Ki ellenőrzi, hogy nekem van-e ilyenem? Van a hatóságnak erre energiája és kapacitása? Nagyon magas a bírság?

Az ÁSZF meglétét, tartalmi megfelelőségét, a vállalkozásod működésének való megfelelőségét – a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként működő –  fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, adatvédelmi ügyekben pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jár el. 

És bizony, el is járnak. 

Ha pedig hibát, hiányosságot tapasztalnak, bírságolhatnak is.

Ha a fogyasztóvédelmi hatóság kis- és középvállalkozások ternére szab ki bírságot, akkor annak összege 15.000 forinttól a vállalkozás éves nettó árbevételének 5 %-áig, de legfeljebb 500 millió forintig terjedhet, főszabály szerint.

Sajnos tévesek azok a híresztelések, hogy kisvállalkozásokat nem sújt bírsággal a NAIH. Akár azonnali bírságra is számíthat a hatóságtól az, aki nem veszi figyelembe a GDPR előírásait és nem tájékoztatja online felületeinek olvasóit az adatkezelés elveiről.

A Paragrapherről

Mi a Paragrapher?

Csapatunk azért dolgozik nap nap után, hogy megfizethető, hatósági ellenőrzés-biztos jogi dokumentumokkal segítsünk téged.

Hogyan működik?

A Paragrapher egy dokumentumgenerátor. Ahhoz, hogy tevékenységre szabott dokumentumokat kapj, a személyes közreműködésedre is szükségünk lesz. 

Ne ijedj meg!

Regisztrációdat és rendelésedet követően egy kérdőívet kell kitöltened, néhány adatot megadni, rád illő válaszokat bejelölni, majd a “Letöltés” gombra kattintani.

Nem nagy ördöngösség, igaz?

Miért jó nekem a Paragrapher?

Akár terméket értékesítesz, akár szolgáltatást nyújtasz, akár influencerként, bloggerként tevékenykedsz, elengedhetetlen a jogszabályoknak megfelelő honlap vagy egyéb felület. 

Négy különböző út közül választhatsz.

 • Nem teszel semmit, és reménykedsz, hogy messziről elkerül a hatóság.
 • Te magad próbálod összetákolni az ÁSZF-et és adatkezelési tájékoztatót, esetleg mások dokumentumait próbálod magadra szabni. Jogi ismeretek hiányában – ezt te is tudod – kemény fába vágod a fejszédet. Ha nem igazodsz el a jogszabályok útvesztőiben, ha nem követed a hatóságok gyakorlatát, nem vagy tisztában azzal, mit is vár el tőled a hatóság, szinte biztosan borítékolható a kudarc.
 • Kérheted ügyvéd segítségét is. A jogszerűség jó esetben garantált, de a néhány százezer forintnyi mínusz is a számládon. Ráadásul a dokumentumaid nem követik sem a vállalkozásod, sem a jog változásait. Komoly hátrány, igaz?
 • A Paragrapher ezeket a hátrányokat küszöböli ki. Szakmailag megalapozott, a változásokat követő és tevékenységedre szabható dokumentumok kapsz, mindezt jutányos áron.

Hát kell ennél jobb ajánlat?

Mi a helyzet akkor, ha mégis megbírságolnak? Kifizetitek helyettem a büntetést?

Fontos kiemelni, hogy – bár a lehető legnagyobb alapossággal, több, mint másfél évtizedes hatósági tapasztalat és jogi végzettség, releváns szakmai tapasztalat birtokában állítottuk össze dokumentumainkat –  mintegy extra biztosítékként, szakmai felelősségbiztosítást is kötöttünk.

Amennyiben akár az ÁSZF megfelelőségét ellenőrző fogyasztóvédelmi hatóság, akár az adatkezelési tájékoztató jogszerűségét vizsgáló Nemzeti Adatvédelmi Információszabadság Hatóság (NAIH) von ellenőrzés alá, és terhedre – a mi hibánkból – bírságot szab ki, annak összegét átvállaljuk tőled.

Jó, ha tudod, hogy a dokumentumok törzsszövegének megfelelősége tartozik a mi felelősségi körünkbe. A bírsággaranciát az ÁSZF és az adatkezelési tájékoztató fix részeinek vonatkozásának vállalunk.

Ahhoz, hogy minden a helyén legyen, és a dokumentumok a valóságnak, a tényleges működésednek megfelelően kerüljenek megszövegezésre, rád is szükség van. 

A te felelősséged, hogy alaposan végiggondold tevékenységed minden apró részletét, összegyűjtsd azon vállalkozásokat, akikkel együttműködsz, akiknek adatokat adsz át, áttekintsd a honlapod és ezen belül a rendelési folyamat egyes lépéseit, és helyesen, teljeskörűen vidd fel a rendszerbe az általunk kért adatokat.

Utóbbiakért a felelősség nem a Paragraphert, hanem téged terhel.

Milyen feltételei vannak, hogy kifizessétek a bírságomat?

Mint ahogy az előző pontban említettük, az úgynevezett statikus, vagyis állandó elemek jogszerűségéért vállaljuk a felelősséget. Amennyiben nem a valóságnak megfelelően vagy nem teljeskörűen adod meg a kért adatokat, a következményeket – így egy esetleges bírság kifizetését – neked kell viselned.

A bírság átvállalásának

 • az előfizetési időszak alatt indult vagy indított hatósági eljárások esetében,
 • a fogyasztóvédelmi vagy adatvédelmi hatóság által megállapított
 • statikus elemekre vonatkozó

bírságkiszabás esetén van helye.

 • További feltétele a bírsággarancia érvényesítésének, hogy az eljárás megindításáról vagy megindulásáról, – az arról szóló értesítés kézhezvételét követően –  haladéktalanul, de legkésőbb 3 naptári napon belül értesíts bennünket, és így lehetőséget biztosíts arra, hogy a hatósági eljárásban – a Paragrapher Kft. vagy annak képviselője – közreműködhessen.

Mi a különbség az egyes csomagok között? Melyik a nekem való?

Sokan vagytok, sokfélék, különböző tevékenységgel és működéssel.

Épp ezért négy csomagajánlatot alakítottunk ki, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.

Influencer csomag:

Blogger vagy? Influencer? Nincs sem terméked, sem szolgáltatásod? Akkor ez lesz a neked való csomag! Mivel nem történik értékesítés az oldaladon keresztül, nem lesz szükséged ÁSZF-re, ugyanakkor az adatkezelési tájékoztató kötelező elem, hiszen számtalan személyes adathoz juthatsz így is a közösségi médián vagy a blogfelületen keresztül.

Vállalkozó vagy? Van terméked vagy szolgáltatásod, ám az ügyfeleid csak és kizárólag más vállalkozások? Akkor bizony neked is erre a csomagra van szükséged! ÁSZF-re nem lesz szükséged, hiszen az csak a fogyasztók részére történő termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás esetén feltétel, ám tevékenységed során személyes adatok sokaságával találkozhatsz. Muszáj, hogy rendelkezz azok kezeléséről!

Paragrapher csomag:

 Többségeteknek ez lesz a nyerő verzió!

Akár terméket értékesítesz, akár szolgáltatást nyújtasz, és az ügyfeleid között akár csak elvétve is, de akadnak magánszemélyek, mind ÁSZF-re, mind pedig adatkezelési tájékoztatóra szükséged lesz. 

Paragrapher Duo:

Ugyanazt tudja, mint a Paragrapher csomag, de tettünk bele egy csavart. Ha szereted az akciókat és a kedvezményeket, – és hát ki ne szeretné – akkor ezt a csomagod választ. Hűségedet alacsonyabb éves díjjal jutalmazzuk. 

Paragraphar Global:

Azoknak, akik igazán nagyban gondolkodnak.

Nemzetközi vizekre eveznél? 

Nem csak magyar nyelvet beszélő ügyfeleid vannak?

Esetleg valamely pályázat követeli meg az idegen nyelvű dokumentumok meglétét?

Ha te sem szereted a korlátokat, ne is gondolkodj másban! ÁSZF-edet és adatkezelési tájékoztatódat magyar és angol nyelven is letöltheted.

Paragrapher “Joggal bízhatsz benne!” tanúsítvány és embléma

Miért jó nekem, ha van tanúsítványom és emblémám?

A Paragrapher a garancia arra, hogy az online térben az ügyfeleid érdekeit, jogait maximálisan szem előtt tartva jelensz meg: tájékoztatod őket a jogaikról, a jogérvényesítési lehetőségeikről, azokról a szervekről, amelyek egy esetleges vitás helyzetben segítséget nyújthatnak nekik. Virtuálisan kézen fogod, és végig vezeted őket a megrendelés teljes folyamatán, miközben figyelmet fordítasz személyes adataik védelmére is.

Az általunk adott tanúsítvány és embléma – amelyet szabadon felhasználhatsz honlapodon, a közösségi médiában, levelezéseidben – egyértelmű jelzés a vevőid, megrendelőid felé, hogy egy megbízható, jogszerűen működő, a jogaikra és jogos érdekeikre figyelmet fordító vállalkozással van dolguk.

Regisztráció és felhasználói fiók

Hol és hogyan tudok felhasználói fiókot létrehozni?

A https://paragrapher.hu/fiokom/ linken tudsz saját Paragrapher fiókot létrehozni.

Itt meg kell adnod az e-mail címedet – amit később a bejelentkezéshez fogsz használni. 

A regisztrációs e-mail cím megválasztásakor kérjük, figyelj arra, hogy olyan e-mail címet adj meg, amit rendszeresen figyelemmel követsz. Regisztrációdat követően érdemes figyelni a spam és a promóciók mappát, mert előfordulhat, hogy ott landol az üzenetünk.

A postafiókod telítettsége vagy az e-mail cím téves megadása megakadályozza, hogy a további tudnivalókat, útmutatókat tartalmazó leveleink célba érjenek. 

Kár lenne értük. 

Elfelejtettem a jelszavam, mit csináljak?

No problem! Megesik az ilyen!

Kattints az “Elfelejtett jelszó?” szövegrészre, majd e-mail címed megadását követően kattins “Új jelszó igénylése” gombra! 

Az e-mail fiókodba néhány percen belül üzenetet kapsz tőlünk. Az ott szereplő linkre kattintva megváltoztathatod az addigi, elfeledett jelszavadat. 

Az új jelszó birtokában pedig kezdődhet is móka! Beléphetsz, generálhatsz, módosíthatsz! Amire épp szükséged van. 

Nem tudok belépni, mit csináljak?

Ha elfelejtetted a jelszavadat, kövesd az előző pontban leírtakat!

Előfordulhat az is, hogy tévesen írtad be az e-mail címed/felhasználóneved. Épp ezért érdemes egy próbát tenni, hátha csupán kimaradt egy szám, vagy épp kicsire cseréltél egy nagybetűt. 

Ha továbbra sem működik, vagy valamilyen technikai problémát gyanítasz a háttérben, kérünk, írj az info@paragrapher.hu e-mail címre.

Nem kaptam visszaigazoló emailt a regisztrációmról, mit csináljak?

Előfordulhat, hogy a levelező programod spamnek minősíti az üzenetünket, így levelünk a levélszemét között landol. 

Ha sem ott, sem a promóciók között nem találod, elképzelhető, hogy valami hiba csúszott a gépezetbe. Írj nekünk az info@paragrapher.hu címre, és igyekszünk pikk-pakk megoldást találni a problémára.

Hol tudom beállítani a fiókadataimat?

Miután bejelentkeztél, a vezérlőpulttal találod szembe magad. A “Fiókadatok” megnevezésű ikonra kattintva máris megadhatod, a későbbiekben pedig módosíthatod az adataidat. 

A “Számlázási adatok” ikonra kattintva a számlán szereplő adatokat adatokat. Amennyiben vállalkozásod van, és annak nevében jársz el, arra kérünk, pipáld be a “Céges számlázást”. Így lehetőséged lesz az adószámod megadására is.

Csomag kiválasztása és előfizetés

Melyik csomagot válasszam?

Ha nincs sem terméked, sem szolgáltatásod, ÁSZF-re nem lesz szükséged, adatkezelési tájékoztatóra viszont igen, hiszen tevékenységed során számos személyes adathoz juthatsz: nevekhez, fotókhoz, e-mail címekhez…Ebben az esetben az Influencer csomag lesz számodra a legjobb választás. 

Ha van terméked, vagy szolgáltatásod, olyan csomagot célszerű választanod, amely mind ÁSZF, mind pedig adatkezelési tájékoztató generálására lehetőséget nyújt. 

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket, és mindjárt könnyebb lesz a választás a három, ÁSZF-et és adatkezelési tájékoztatót is tartalmazó csomagunk közül. 

 • Hajlandó vagy hosszabb távon elköteleződni a Paragrapher felé kedvezményes díjfizetés fejében? 
 • A lehető leggazdaságosabb megoldásra törekszel?

Akkor Paragrapher Duo csomagunk a legmegfelelőbb. Ez a szolgáltatás ugyanazt tudja, mint a Paragrapher csomag, ugyanakkor hűséged és elköteleződésed fejében kedvezményes díjfizetési lehetőséget biztosítunk számodra. 

 • Nemzetközi piacra készülsz?
 • Vannak magyar nyelvet nem beszélő ügyfeleid?
 • Esetleg valamely pályázat előfeltétele az angol nyelvű dokumentáció?

Ebben az esetben Paragrapher Global csomagunk a tökéletes választás.

Nincs vállalkozásom, csak egy Facebook oldalam. Nem árulok semmit. Szükségem van a szolgáltatásotokra, és ha igen, melyiket válasszam?

Ha nincs sem terméked, sem szolgáltatásod, ÁSZF-re nem lesz szükséged. 

Ugyanakkor a közösségi média felületeken személyes adatokhoz is juthatsz. Láthatod például a követőid, a kommentelők, a neked üzenetet küldők profilképét, nevét, születési idejét vagy lakhelyét. Mivel személyes adatokat kezelsz, adatkezelési tájékoztatóra szükséged lesz.

A neked való ajánlatunk az Influencer csomag lesz.

Magánszemélyként blogolok a saját weboldalamon. Nem árulok semmit. Szükségem van a szolgáltatásotokra, és ha igen, melyiket válasszam?

Ha nincs sem terméked, sem szolgáltatásod, ÁSZF-re nem lesz szükséged. 

Ugyanakkor személyes adatokhoz így is hozzájuthatsz. Láthatod például a kommentelők, a neked üzenetet küldők nevét, megoszthatnak veled egyéb személyes adatokat, például, hogy hol dolgoznak, hány évesek, vagy épp mivel foglalkoznak. Mivel személyes adatokat kezelsz, adatkezelési tájékoztatóra szükséged lesz.

A neked való ajánlatunk az Influencer csomag lesz.

Adószámos magánszemély vagyok. Szükségem van a szolgáltatásotokra, és ha igen, melyiket válasszam?

Minden attól függ, milyen tevékenységet folytatsz.

Ha nem értékesítesz terméket, ha nem nyújtasz szolgáltatást, de a tevékenységed során személyes adatok birtokába jutsz, adatkezelési tájékoztatóra lesz csupán szükséged. Ebben az esetben az Influencer csomagot válaszd!

Ha adószámos magánszemélyként terméket értékesítesz, vagy szolgáltatást nyújtasz, mégpedig fogyasztók, tehát magánszemélyek számára, nem lehet megúszni az ÁSZF-et sem. Gondold át, melyik csomag felel meg legjobban az igényeidnek: Rövid vagy hosszú távra tervezel? Csábítanak -e a kedvezmények? Fontosnak tartod -e, hogy angol nyelven is tájékoztatást nyújts ügyfeleidnek? 

A válaszaid birtokában könnyedén el tudod dönteni, hogy a Paragrapher, a Paragrapher Duo vagy a Paragrapher Global csomagunkra van -e szükséged. 

Kizárólag más vállalkozások az ügyfeleim. Melyik csomagot válasszam?

Amennyiben az ügyfeleid között nincs egy árva fogyasztó sem, – vagyis olyan magánszemély, akik gazdasági, szakmai tevékenységi körén kívül vásárolna tőled – ÁSZF biztosítására nem vagy köteles.

Ám más vállalkozással való üzleti kapcsolat során is juthatsz személyes adatok birtokába, például tudomásodra juthat a vállalkozás valamely alkalmazottjának neve vagy más személyes adata. Épp ezért adatkezelési tájékoztató kelleni fog neked is.

A megoldás számodra az Influencer csomagunk lesz.

Milyen adatokat kell megadnom az előfizetéshez?

Fiókadatok:

 • Vezeték- és keresztnév
 • Rendszerben megjelenítendő név, amely eltérhet a vezeték- és keresztnévtől
 • E-mail cím
 • Jelszó 

Számlázási adatok:

 • Vezeték- és keresztnév / Cégnév
 • Adószám
 • Számlázási cím: Ország, irányítószám, Település, utca, házszám, emelet, lépcsőház, lakás
 • Telefonszám
 • E-mail cím

Segítség online kártyás fizetéshez

A Paragrapher az OTP Simple Pay rendszert alkalmazza.

Szolgáltatásaink díját a Simple Pay felületen keresztül fizetheted meg. 

A fizetés folyamata megegyezik a bankok hasonló szolgáltatásainál kínált eljárással: internetes fizetés közben a SimplePay opciót választva, majd a bankkártya adatokat megadva jutsz el a termék vagy szolgáltatás megszerzéséig. A biztonságodat szem előtt tartva a SimplePay folyamatosan figyeli a tranzakciókat, így garantálva a online fizetési folyamat biztonságát.

Melyek a tranzakció lépései?

1.  A „Fizetés” gombra kattintva átkerülsz a SimplePay fizetési oldalára, ahol a bankkártya adatai megadásával elindíthatod a tranzakciót

2.  A kártyaadatok megadását követően kérjük, ellenőrizd az adatok helyességét.

3.  A tranzakció feldolgozása elindul a banki feldolgozó rendszerekben.

4.  A fizetés eredményéről e-mail útján is értesítést kapsz, majd visszairányítanak a Paragrapher oldalára.

Online fizetés során a rendelés esetén kért adatok megadását követően a Paragrapher fizetést előkészítő oldaláról a SimplePay biztonságos fizetőoldalára kerülsz át, ahol a fizetéshez szükséges kártyaadatokat szükséges megadni. A SimplePay fizetőoldal adattartalmáról a Paragrapher Kft. nem szerez tudomást, mivel az tőle független és védett internetes oldal.

Amennyiben az online bankkártyás fizetéssel kapcsolatban problémád merülne fel, az alábbi elérhetőségeken kaphatsz támogatást:

Ügyfélszolgálat: 06 1 3666 611, ugyfelszolgalat@simple.hu

Miért csak kártyás fizetés lehetséges?

Az online bankkártyás fizetés számodra és számunkra is a leggyorsabb, leginkább nyomon követhető fizetési mód.

Nehézség a kártyás fizetéssel

Az online bankkártyás fizetéssel kapcsolatos esetleges problémák esetén az alábbi elérhetőségek valamelyikén nyújtanak segítséget:

Ügyfélszolgálat: 06 1 3666 611, ugyfelszolgalat@simple.hu

Leemelték a következő évi előfizetést a kártyámról, de én már nem akarok jogbiztos maradni ebben az évben!

Sajnáljuk, hogy nem szeretnél velünk maradni a jövőben!

A már levont díj visszautalására nincs mód.

Előfizetésed érvényességi idejének lejárta előtt két e-mailt küldtünk neked, amelyben felhívtuk figyelmedet a szolgáltatás lemondásának lehetőségére, amellyel határidőben nem éltél. Az általad is elfogadott ÁSZF értelmében szolgáltatásunk automatikusan megújul, ügyfelünknek fizetési kötelezettsége keletkezik, amennyiben az érvényességi idő lejárta előtt nem kerül sor a lemondásra.
Lemondási szándékodat az info@paragrapher.hu e-mail címen jelezheted az érvényességi idő lejárta előtt, ebben az esetben fizetési kötelezettséged nem keletkezik.

Első lépések – Adatlap kitöltése a Generátorban

Mi az a Generátor?

Dokumentum-generátorunk fantasztikus segítség ahhoz, hogy néhány adat, információ megadását követően, vállalkozásodra szabott, jogszerű dokumentumokhoz – ÁSZF-hez és adatkezelési tájékoztatóhoz – juss.

Miért kértek tőlem ilyen sok adatot?

Hidd el, csak annyit kérünk, amit feltétlenül muszáj!

Amit lehetett, egyszerűsítettünk. Ahol, ha csak néhány másodpercnyi időt is spórolhattunk nektek, megtettük.

Mert mi magunk is szeretjük a minimalizmust.

Elakadtam. Nem tudom, mi a helyes válasz! Hol kaphatok segítséget?

Az egyes kérdések mellett – ott, ahol úgy éreztük, némi egyértelműsítésre van szükség – egy kék körben elhelyezett fehér kérdőjel ikonját találod. Amennyiben rávezeted a kurzort, értelmezési segédletet, példamondatokat találsz.

Mi így súgunk neked.

Miután kitöltötted az adatlapod…

Nem kaptam emailt….. X-ról, mit csináljak?

Sajnos előfordul, hogy a levelezőprogram a Spam vagy a Promóciók mappába helyezi a levelünket. 
Ha ott sem találod, arra kérünk, írj nekünk az info@paragrapher.hu e-mail címre.

Dokumentum generálás

Szeretnék dokumentumot generálni, de csak hibaüzenetet kapok!

Jelezd nekünk a problémát az info@paragrapher.hu címen, és mi mielőbb igyekszünk megoldást találni.

Ügyfélszolgálat

Nem találom a kérdésem! Mi az Ügyfélszolgálat elérhetősége?

Kérdéseidet e-mail útján várjuk az info@paragrapher.hu címen.